
 FACT SHEET  
Ministry of Health and Long-Term Care  

This fact sheet provides basic information for health care providers and the public and 
should not be construed as    legal advice.  The authoritative source for OHIP eligibility 
is the Health Insurance Act and Reg. 552 thereunder. 
 
Studying, Working or Travelling to Another Province or Territory Within 
Canada  

When I travel to another Canadian province or territory without leaving 
Canada, can I use my Ontario health card if I require medical services? 

Generally, to be continuously eligible for OHIP, a person must make their primary 
place of residence in Ontario and must be physically present in Ontario for 153 
days in any given 12-month period. However, a person can travel temporarily 
outside of Ontario and within Canada and continue to receive OHIP coverage 
(with some restrictions). 

Typically this coverage (while out-of-province but within Canada) is for physician 
and hospital services only. Therefore, when traveling outside of Ontario but 
within Canada, the ministry recommends that you obtain private supplementary 
health insurance for non-physician/non-hospital services. 

Note : You will be reimbursed at OHIP rates (or the amount billed if less). The 
OHIP rate may be less than the amount charged. You are advised to discuss 
billing fees related to the provision of insured services with the physician in 
advance of receiving those services. 

For physicians’ services: 

Physicians in Canada (outside Ontario) do not have to bill Ontario directly for 
their services. You should show your Ontario health card and ask the physician 
whether his or her fees will be billed directly to Ontario. 

 If the physician bills OHIP directly, you will likely not be asked to pay 
anything extra at the time you receive physician services.  

 If the physician does not bill OHIP directly, you will likely have to pay for 
the physician’s services at the time you receive them and will have to 
submit documents/invoices to OHIP upon your return and request 
reimbursement.  

For public hospital services : 



All provinces and territories participate in reciprocal hospital billing agreements to 
enable insured residents to receive insured outpatient and insured inpatient 
hospital services in publicly-funded (i.e., not private) hospitals. You should verify 
that the hospital participates in a reciprocal hospital billing agreement. 

For private health facility services: 

With some specific exceptions, OHIP does not cover payments to private 
hospitals or private health facilities outside Ontario but within Canada. This 
means, that generally, any services you receive in any private clinic in Canada 
are not insured (except for the physician component of insured services) and 
OHIP will not reimburse you upon your return to Ontario. 

If you are an insured Ontario resident and you are an inpatient in a publicly-
funded (i.e., not private) hospital in another province or territory while temporarily 
absent from Ontario, you are eligible for Ontario health insurance coverage for 
the duration of your hospitalization up to a maximum of 12 months. If you require 
hospitalization beyond the 12 month maximum, you should notify the province or 
territory where you are hospitalized to provide you with coverage from the 1st day 
of the 13th month of your hospitalization. 

If I had to pay for health care in another part of Canada, how do I get 
reimbursed? 

In the event that you are required to pay for insured hospital or physician 
services, you must submit a claim for reimbursement to your local OHIP office 
within 12 months of the treatment being rendered. 

To make a claim to OHIP, you must submit a fully itemized bill that includes all of 
the following : 

 an original, detailed statement itemizing the fee for service; and  
 your name and current address in Ontario; and  
 your health number including the version code if applicable; and  
 a completed Out of Province/Country Claims Submission form (0951-84); 

and 
 proof of payment. 

Note : Before submitting original documents, please make photocopies for your 
records. 

You should also contact your supplemental insurance provider if you have 
purchased additional health insurance. Some supplementary insurance providers 
will contact and make claims to OHIP on behalf of their clients with their 
permission. 

http://www.forms.ssb.gov.on.ca/mbs/ssb/forms/ssbforms.nsf/FormDetail?openform&ENV=WWE&NO=014-0951-84


What are some of the services not covered by OHIP? 

There are a number of services that are not insured by OHIP when provided out-
of province. Some of these are :  

 Treatment that is generally accepted, in Ontario, as experimental, for 
research or a study  

 Cosmetic surgery  
 Home care  
 Prescription drugs  
 Ambulance services  

If you have questions as to whether a service you receive is insured when you 
are out-of-province, please contact your local ServiceOntario centre. 

Where can I find out more about private supplementary health insurance? 

You can contact a private insurance company or contact: 
 
OmbudService for Life and Health Insurance  
401 Bay Street, PO Box 7  
Toronto ON M5H 2Y4  
 
Telephone:  
In Toronto 416-777-9002 - Toll Free 1-888-295-8112  
In Montreal 514-282-2088 - Toll Free in Quebec 1-866-582-2088  
 
Individuals with hearing loss can contact via the free Bell Relay Service at 
1-800-855-0511.  
Or visit their Website: www.olhi.ca. 

How long can I be temporarily in another province or territory and still 
maintain my OHIP? 

An insured person leaving Ontario to travel or work temporarily within Canada 
can continue to receive OHIP coverage for up to 12 months. If you establish 
permanent residency in another Canadian province or territory, you should apply 
for health insurance in that jurisdiction. 

http://www.olhi.ca/


What if I know that I am going to be in another province or territory 
temporarily for a longer period? 

If you plan to work or travel within Canada for more than 212 days in any 12-
month period, you should provide your local ServiceOntario centre with written 
confirmation of your extended absence including the timing and details of your 
extended absence as soon as you know that you will be away from Ontario.  Go 
to ServiceOntario.ca/findservices to find the centre nearest you. 

You should also advise your local ServiceOntario centre of your new mailing 
address if you establish temporary residence in another province or territory. 

Will OHIP cover me if I go to school in another province or territory? 

If you are an insured Ontario resident who leaves Ontario to attend an 
educational institution full-time in another province or territory within Canada, you 
are eligible for Ontario health insurance coverage for the duration of your full-time 
studies, provided that you meet the specific physical presence requirements prior 
to departure and you do not establish a primary residence outside Ontario. 

If you plan to study in another province or territory, you should provide your local 
ServiceOntario centre with a letter from the educational institution that you will be 
attending to confirm that you are registered as a full-time student.  Go to 
ServiceOntario.ca/findservices to find the centre nearest you. 

Accompanying family members may also be eligible for continuous health 
insurance coverage if OHIP eligibility requirements are met. 

If I must leave Ontario frequently because of my job or studies, am I eligible 
for OHIP coverage?  

If your job or studies require you to leave Ontario frequently and you are unable 
to be present for 153 days in any 12-month period, you may still be eligible for 
OHIP coverage as a mobile worker or mobile student. To maintain your OHIP 
coverage you will need to provide documents : 

 From your employer, that shows that your work requires frequent travel in 
and out of Ontario; or from your educational institution that shows your 
full-time academic program in Ontario requires travel outside of Ontario; 
and  

 To show that you make your primary place of residence in Ontario.  

What if I am leaving Ontario permanently to move to another Canadian 
province or territory? 

http://www.ontario.ca/en/services_for_residents/STEL02_186323.html
https://www.services.gov.on.ca/services/start.do?action=serviceshttp://www.ontario.ca/en/services_for_residents/STEL02_186323.html
http://www.ontario.ca/en/services_for_residents/STEL02_186323.html
http://www.ontario.ca/en/services_for_residents/STEL02_186323.html
https://www.services.gov.on.ca/services/start.do?action=serviceshttp://www.ontario.ca/en/services_for_residents/STEL02_186323.html


If you are an insured resident moving permanently to another part of Canada, 
you should apply for health insurance coverage in your new province or territory 
as soon as possible. Your Ontario health insurance coverage will remain in effect 
until the last day of the second full month after you establish residence in your 
new location. You can obtain health insurance coverage from only one province 
or territory at any time. Your new province or territory will notify ServiceOntario 
when you apply for your new health insurance coverage. 

Will OHIP cover me if I am working in Ontario temporarily from another 
Canadian province or territory? 

If you have left your permanent residence in another province or territory 
temporarily to work in Ontario, currently, the insurance plan from the province or 
territory where you maintain your permanent residence will continue to cover 
insured physician and hospital services to a maximum of 12 months. If you plan 
to remain in Ontario beyond the 12-month maximum, you should visit your local 
ServiceOntario centre to apply for Ontario health insurance coverage. You can 
reapply for health insurance coverage in your home province or territory upon 
returning to take up permanent residence. 

Will OHIP cover me if I am studying in Ontario temporarily from another 
Canadian province or territory? 

If you are a student from outside Ontario who is in full-time attendance at an 
educational institution in Ontario, you are eligible for health insurance coverage 
for insured physician and hospital services for the duration of your studies from 
your home province or territory where you maintain your permanent residence. 
You should contact your home province or territory’s health insurance plan to 
confirm your intent to study in Ontario and to ensure that you maintain 
continuous health insurance coverage. 

If you have any questions about maintaining your health insurance coverage 
while working or studying in Ontario, please contact your provincial or territorial 
health insurance plan. 

The above is only a summary of the OHIP eligibility provisions of Regulation 552 
for your reference.  You should consult the actual regulation for the specific 
requirements applicable to you.  The provisions in Regulation 552 prevail over 
this summary. 
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FOR MORE INFORMATION 
 
Call the ServiceOntario INFOline  
Toll-free:           1-888-376-5197 
                         416-314-5518 (Toronto only) 
TTY toll-free:     1-800-387-5559 
Core Hours:      8:30am - 5:00pm  EST 
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